Najčešća pitanja

Bašta

Napunite rezervoar za gorivo sa bezolovnim benzinom. U rezervoar za ulje sipajte odgovarajuće ulje za kosačice  za četvorotaktne motore 600 ml. Villager preporučuje ulja za četvorotaktne motore Oregon. Redovno kontrolišite nivo ulja u motoru.

Kada je kosačica nova, prva zamena ulja se mora uraditi nakon 5 radnih sati, svaka sledeća zamena ulja radi se na 50 radnih sati. Zamenu ulja obavite u ovlašćenom servisu.

Za kosačice sa Briggs & Strattion motorima koristite svećicu Oregon šifra 77-301, za kosačice sa OHV motorima koristite svećicu Oregon šifra 77-303

Kosačicu oborite unazad u pravcu ručki, ne preporučuje se obaranje kosačice na stranu jer tada može doći do prelivanja ulja. Kada kosačicu oborite unazad otvoriće vam se prilaz do noža koji možete lako skinuti odvrtanjem jednog zavrtnja.

Nakon završene sezone košenja potrebno je pristupiti odlaganju kosačica na duži vremenski period. Ukoliko se kosačice neće koristiti nekoliko meseci, naročito tokom zime, treba ih pravilno pripremiti za dugotrajno stajanje. Neophodno je primeniti nekoliko korisnih saveta:

 • Istočiti sav benzin iz kosačice
 • Startovati uređaj i ostaviti da radi dok se ne potroši svo gorivo iz karburatora
 • Izvršiti zamenu ulja
 • Očistiti i oprati kućište kosačice
 • Očistiti ili zameniti filtere vazduha i goriva
 • Ukloniti sve tragove prljavštine i masnoće
 • Motornu kosačicu odložiti na mesto bez prašine i vlage

Nemojte pokretati testeru dok je kompletno ne sklopite i ne proverite.

Uverite se da imate bezbedan stav nogu i stavite testeru na zemlju tako da vodilica i lanac ne budu blizu bilo čega.

Pre nego što počnete sa startovanjem nove testere pročitajte uputstvo za upotrebu. Proizvod se može oštetiti ukoliko ne sledite uputstvo za upotrebu. Uputstvo za korisnike sadrži veoma važne i nformacije o bezbednosti koje se moraju poštovati. Prilikom startovanja uređaja sledite sledeću procesuru:

 1. Napunite rezervoar za gorivo sa ispravnom mešavinom.
 2. Prekidač za struju stavite u položaj ON.
 3. Napunite pumpicu za gorivo pritiskajući je nekoliko puta sve dok ne vidite gorivo u pumpici
 4. Polugu čoka (sauh) povucite unazad.
 5. Povucite startni kanap nekoliko puta 5-6 dok se ne čuje zvuk motora. Motor se upali i odmah se ugasi. Dalji pokušaji povlačenja startnog kanapa mogu prouzrokovati prelivanje motora gorivom takozvano presisavanje. Nemojte vući startni konopac  više od 50 cm i dopustite mu da se polako vrati.
 6. Nakon paljenja i gašenja motora, vratite polugu čoka (sauh) u prvobitan položaj guranjem poluge napred.
 7. Ponovite povlačenje startnog kanapa dok se motor ne startuje.
 8. Lagano pritisnite polugu gasa da bi se isključio blokirač gasa
 9. Pre početka sečenja isključite kočnicu lanca, povlačenjem poluge kočnice ka sebi
 1. Postavite uređaj na ravnu i suvu površinu
 2. Skinite svećicu sa uređaja i uklonite kapu sa svećice
 3. Otvorite čok za protok vazduha i nakon toga 8-10 puta povucite starter kako bi se izbacio višak goriva iz cilindra
 4. Ostavite testeru na vazduhu 20 minuta kako bi gorivo iz cilindra isparilo
 5. Osušite svećicu i vratite je na mesto
 6. Izvršite normalno startovanje uređaja kao što je prikazano u uputstvu bez aktiviranja čoka

Ako ne možete da pokrenete motor, problem se obično odnosi na dostavu goriva i nedostatak struje. Proverite da li se gorivo isporučuje do karburatora i cilindra. Proverite da li svećica baca varnicu. Ukoliko je sve u redu postoji mogućnost da je došlo do prelivanja goriva-presisavanja uređaja. Ako se problem nastavi preporučujemo da se obratite u najbliži Villager servisni centar.

Villager proizvodi sa dvotaktnim motorom rade na mešavinu benzina i ulja za dvotaktne motore. Villager preporučuje upotrebu ulja za dvotaktne motore proizvođača Oregon i Villager. Odnos između benzina i ulja je 40:1. Nemojte koristiti dizel gorivo.

Gorivo ne treba da se čuva u uređaju jer se mogu stvoriti naslage koje nepovoljno utiču na rad motora i mešavina gubi svoja svojstva za podmazivanjem motora. Ako uređaj treba da se čuva duže od 30 dana, ispraznite rezervoar za gorivo, startujte uređaj i ostavite ga da radi dok se sam ne ugasi. Tada ste sigurni da nema goriva u sistemu za napajanje uređaja gorivom.

Filter vazduha se mora čistiti nakon 5 radnih sati. Zamenu filtera vazduha uradite 1 godišnje. Zamenu filtera goriva potrebno je uraditi jednom godišnje.

Koristite svećicu Oregon šifra 77-324

Ukoliko motor radi, a lanac se ne okreće, proverite da li je aktivirana kočnica lanca koja se nalazi na prednjoj strani motorne testere ispred prednje ručke. Kočnicu deaktivirajte povlačenjem poluge kočnice unazad. Ukoliko se lanac i dalje ne okreće, javite se u najbliži servisni centar.

Za podmazivanje vodilice i lanca Villager preporučuje ulje za lanac-lancol proizvođača Oregon.

Nakon završene sezone sečenja drveta motornim testerama, potrebno je pristupiti odlaganju motornih testera na duži vremenski period. Ukoliko se motorne testere neće koristiti nekoliko meseci, naročito tokom zime, treba ih pravilno pripremiti za dugotrajno stajanje. Neophodno je primeniti nekoliko korisnih saveta:

 • Istočiti sav benzin i ulje iz motorne testere
 • Startovati uređaj i ostaviti da radi dok se ne potroši svo gorivo iz karburatora
 • Skinuti lanac, naoštriti, podmazati i odložiti ga u kutiju
 • Očistiti vodilicu i žljeb za vođenje lanca
 • Očistiti ili zameniti filtere vazduha i goriva
 • Ukloniti sve tragove prljavštine i masnoće
 • Motornu testeru odložiti na mesto bez prašine i vlage

 

Nemojte pokretati trimer dok ga kompletno ne sklopite i ne proverite.

Postavite trimer na zemlju i vodite računa da je rezni alat na dovoljnoj udaljenosti od bilo kakve prepreke ili ljudi.

Pre nego što počnete sa startovanjem novog trimera pročitajte uputstvo za upotrebu. Proizvod se može oštetiti ukoliko ne sledite uputstvo za upotrebu. Uputstvo za korisnike sadrži veoma važne i nformacije o bezbednosti koje se moraju poštovati. Prilikom startovanja uređaja sledite sledeću procesuru:

 1. Napunite rezervoar za gorivo sa ispravnom mešavinom.
 2. Prekidač za struju koji se nalazi na ručki trimera stavite u položaj ON.
 3. Blokirajte polugu gasa u položaj polugas
 4. Napunite pumpicu za gorivo pritiskajući je nekoliko puta sve dok ne vidite gorivo u pumpici
 5. Polugu čoka (sauh) povucite unazad, aktivirajte čok
 6. Povucite startni kanap nekoliko puta 5-6 dok se ne čuje zvuk motora. Motor se upali i odmah se ugasi. Dalji pokušaji povlačenja startnog kanapa mogu prouzrokovati prelivanje motora gorivom takozvano presisavanje. Nemojte vući startni konopac  više od 50 cm i dopustite mu da se polako vrati.
 7. Nakon paljenja i gašenja motora, vratite polugu čoka (sauh) u prvobitan položaj guranjem poluge napred.
 8. Ponovite povlačenje startnog kanapa dok se motor ne startuje.
 9. Lagano pritisnite polugu gasa da bi se isključio blokirač gasa

Glava menjača mora se redovno podmazivati kako ne bi došlo do oštećenja menjača usled velikog trenja. U sezoni košenja kontrola podmazivanja se vrši na svakih 15 dana. Odvrnite zavrtanj za podmazivanje na glavi menjača, ukoliko na šafu ima masti nije potrebno dodatno podmazivanje, ukoliko nema na šafu masti izvršite podmazivanje. Za podmazivanje Villager preporučuje Oregon grafitnu mast.

Nakon završene sezone košenja sa trimerima potrebno je pristupiti odlaganju trimera na duži vremenski period. Ukoliko se trimeri neće koristiti nekoliko meseci, naročito tokom zime, treba ih pravilno pripremiti za dugotrajno stajanje. Neophodno je primeniti nekoliko korisnih saveta:

 • Istočiti sav benzin iz trimera
 • Startovati uređaj i ostaviti da radi dok se ne potroši svo gorivo iz karburatora
 • Skinuti rezni alat i podmazati prenosnu glavu
 • Očistiti ili zameniti filtere vazduha i goriva
 • Ukloniti sve tragove prljavštine i masnoće
 • Motorni trimer odložiti na mesto bez prašine i vlage

 

Servisini savet. 

Ako vase baterije nećete koristiti u narednom periodu vreme je da im pružite posebnu paznju. Napunite ih 60% do 80% (3 LED lampice). Izvucite bateriju iz punjača i čuvajte je na temperaturi iznad 5C do sledećeg korišćenja. Poželjno je da bateruju upakujete u dobro zatvorenu plastičnu vrećicu kako bi sprečili prodiranje vlage.

Radionica

Uređaje koji su u garanciji ne smete sami poravljati jer na taj način gubite pravo na istu. U slučaju da je uređaj van garancije, a želite sami da ga popravite, proverite sledeće.  Pre svega treba proveriti da li su četkice uređaja potrošene što je jedan od simptoma vašeg kvara. Na nekim uređajima su one lako zamenjive jer nije potrebno otvarati kućište uređaja, a na drugim modelima je potrebno skinuti poklopac i izvaditi pohabane četkice. Zamenite  obe četkice i koristite originalne koje propisuje proizvođač. Ako uređaj i dalje ne radi ispravno pošaljite ga u ovlašćeni servis na defektazu kvara i eventualnu popravku.

Ako ste sa brusilicom sekli ili brusili materijale koji stvaraju veliku prašinu (sečenje cigle,crepa i sl.) ,probajte da očistite ventilacione otvore koji dovode vazduh za hlađenje unutrašnjosti uređaja. Uređaj bi bilo poželjno poslati u ovlašćeni servis da ga očiste i podmažu kako bi se izbegli ozbiljni kvarovi na njemu. Pre svega morate znati da postoje posebne ugaone brusilice za sečenje takvih materijala na kojima postoje usisni filteri koji sprečavaju odvođenje sitnih čestica u unutrašnjost uređaja.

Uvek nakon dužeg rada ostavite uređaj da radi bez opterećenja,na praznom hodu 2-3 minuta da se motor i ostali delovi ohlade.

Proverite da li su svi delovi i vijci na uređaju dovoljno dotegnuti. Obratite pažnju na disk koji koristite za rad da li je ispravan, odnosno, da nema oštećenja, da li je prav i da li je dobro postavljen u ležište matice. Radni komad koji obrađujete mora biti fiksiran i propisno stegnut.

U kompletu uređaja (koferu) kod svih naših uređaja nalazi se mala kutija masti za podmazivanje kojom je potrebno s’ vremena na vreme podmazati vrh alata bilo da je to alat za bušenje ili za štemovanje i ubaciti ga u prihvat na uređaju. Isti postupak je i sa uređajima koji imaju SDS PLUS i SDS MAX prihvat alata. Jednostavno, uronite u mast alat nekih 5-10 mm i uvucite ga prihvatnik, a zatim povucite nekoliko puta alat napred nazad da bi se mast ravnomerno nanela u unutrašnjosti prihvata.

Koristite štitnik za prašinu kada izvodite radove koji mogu prouzrokovati punjenje uređaja i samog prihvata prašinom.

Svaki uređaj na kom postoje prenosni mehanizmi(

zupčanici) treba podmazivati. Na nekim modelima

iz našeg asortimana uređaja, postoji poklopac sa

gornje strane uređaja koji se skida i na tom mestu

se vrši podmazivanje mehanizma. Po skidanju

poklopca, pogledajte koliko su zupčanici

podmazani i u skladu sa tim dodajte i količinu

masti za podmazivanje. Za podmazivanje možete

koristiti litijumsku mast za prenosne mehanizme

ili druge masti koje se koriste za podmazivanje

zupčanika i drugih sklopova ( ’’tovatna mast” ).

Period između podmazivanja treba da bude

usklađen sa intenzitetom rada sa istim, uređaj koji

se koristi više treba češće kontrolisati i

eventualno podmazivati. Uredno i kvalitetno

održavani uređaji imaće duži radni vek. Postoje

uređaji na kojima se ne može izvršiti

podmazivanje mehanizma bez rasklapanja

istog.Takve uređaje treba poslati u ovlašćeni

servis gde ce stručna lica to izvršit i ujedno

pregledati uređaj i njegovo stanje. Najkvalitetnije

podmazivnje mehanizma kod ovakvih uređaja,bili

da oni imaju pomenuti poklopac ili ne, može se

izvršiti jedino u ovlašćenim servisima koji će to

najstručnije i najpouzdanije uraditi.

U kompletu uređaja uvek dobijate zamenski par četkica koje se menjaju kada dođe do njihove istrošenosti. Na nekim modelima njihova zamena se može izvršiti jednostavno jer se zamena vrši bez rasklapanja uređaja. Dovoljno je samo odvrnuti čepove na kućištu uređaja,izvuci ih i zameniti ih obe. Na modelima koji zahtevaju demontažu uređaja, najispravnije je poslati ga u ovlašćeni servis gde ce stručna lica to obaviti. Prilikom slanja u servis, poslati uz uređaj i rezervne četkice koje su dobijene uz uređaj ako već prethodno nisu utrošene. 

Kod ovakvih aparata postoje tzv. radni ciklusi (” X

” ) odnosno radne karakteristike čije vrednosti

padaju u toku rada. Radni ciklus se izražava u

procentima “ % “ za period od 10 minuta,

odnosno vreme intenzivnog rada i vreme pauze

(npr. 30 % - 3 min. intenzivnog rada a 7 min.

pauze ). Kada se na aparatu upali indikator

termičke zaštite, treba planirati njegov odmor jer

će se u protivnom uređaj sam ugasiti do vremena

kada sistem bude opet spreman za rad. To je

jedan od glavnih uzroka zašto se dešava da uređaj

stane u radu pa se posle nekog vremena opet

vrati u funkciju. Ako aparat nema funkciju posle

gašenja indikatora, pošaljite uređaj u ovlašćeni

servis.

Zašto kada probam da koristim drugu funkciju uređaja, a to je odsecanje pod uglovima,mašina ne radi. Ponavljam da ista radi kada razrezujem materijal preko gornjeg stola  ili radne ploče?

Da bi na uređaju koristili funkciju ( “gera” ) sečenja, sečenja pod raznim uglovima morate podići radnu ploču uređaja tako da list testere bude uvučen,ravan sa gornjim stolom tako da lice koje radi sa mašinom nema mogućnost fizičkog kontakta sa testerom i fiksirati ga šrafom koji se nalazi sa leve strane odmah ispod ploče. Podizanje ploče u gornji položaj aktivira ili deaktivira elektro prekidač za tu funkciju uređaja,pa ista neće raditi.

Kada smo namontirali uređaj i probali da ga pustimo u rad, mašina nije htela da se pokrene. Da li treba na nešto posebno obratiti pažnju?

Pre početka rada obavezno proveriti da li je pravilno montiran štitnik uređaja,u zavisnosti da li se operacija izvodi sa tanjilicom ili rendisaljkom. Ako štitnik nije pravilno montiran, uređaj se ne može staviti u funkciju zato što se na na njemu samom nalazi osigurač koji aktivira elektro prekidač koji daje ili oduzima napon uređaju.

Servisini savet. 

Ako vase baterije nećete koristiti u narednom periodu vreme je da im pružite posebnu paznju. Napunite ih 60% do 80% (3 LED lampice). Izvucite bateriju iz punjača i čuvajte je na temperaturi iznad 5C do sledećeg korišćenja. Poželjno je da bateruju upakujete u dobro zatvorenu plastičnu vrećicu kako bi sprečili prodiranje vlage.

Ne mogu da pronađem odgovor

Ukoliko niste našli odgovor na Vaše pitanje molimo Vas da pozovete neki od naših servisnih centara.

Top